Alek

alek

 Velkommen til Hotel Syria

Har nettopp inntatt den mest utsøkte taok shish (kylling). Med salat og grønn chili. Før jeg gikk inn i restauranten sørget jeg for å ha med en 2 liters flaske med vann, for her er varmt. "Hva ønsker du å drikke?" spurte kelneren, "cola, vann, øl?" Øl! Endelig tilbake til sivilisasjonen? Kan man altså gå inn i en hvilken som helst restaurant og få øl til maten? Ølet er merket med ukjente bokstaver, eneste forståelige er årstallet: 1954 (Kan vel ikke være holdbarhet?). Det viser seg at det er brygget ved Aleppo-bryggeriet Al-Chark som ble åpnet i dette året. Smaken har unektelig et snev av hjemmelaget, men er man glad i øl, er man glad også for øl. Søtt. Fargen er matt med litt groms nederst. Flasken er høy og slank som de gammeldagse helflaskene laget av lyst glass. Ligner på dem vi kunne pante på polet for noen år siden.

Hotel SyriaJeg er innskrevet på hotel Syria og har betalt $25 for tre netter. Jeg presenterte passet mitt for å få fylt ut gjesteskjemaet. "Jeg kan skrive navnet mitt selv", foreslo jeg. Men det skulle selvsagt skrives på arabisk. Fra høyre mot venstre. Her kan man sitte på balkongen og beundre trafikken i Al-Maari gaten. Skrått over ligger Nasjonalmuseet. Først viste de fram et enkeltrom uten vindu. En fengselscelle, sikkert billig.

Hotellet i Antakya lå ett kvartal fra otogar. Etter morgensuppen grep jeg pikkpakket mitt og gikk dit. Det tok under ti minutter før jeg satt på en buss i retning øst. Mannen som fanget meg opp ved inngangen ville ha passet mitt, og de gir man vel ikke fra seg sånn på kommando. Dessuten betaling: 6 millioner, altså 30 kroner. Betaling for hva? Undret jeg. Men ingen avkrevde meg noe mer penger for turen. Utenfor sto en fyr og viftet med en seddelbunke, ville gi svært god kurs om man vekslet til syriske pund. Men hva vet vel jeg om gode kurser? Luksusbuss av forrige modell, har ofte tenkt på hvor det blir av de brukte bussene siden så godt som samtlige på tyrkiske busstasjoner virker splitter nye. Her har vi én. Slitt og møkkete inni, men myk og god i fjærer og seter. Til og med luftanlegget virker. Men passasjerer? To til var med i den store bussen, men de forsvant i Reyhanli. Så da vi nådde grensen etter 49 kilometer, var det passasjeren, sjåføren og konduktøren. Eller hjelpemann på bil. Da vi stanset på grensen, ville også han ha passet mitt. Så forsvant han. Etter 5 minutter ba sjåføren meg gå ut. Men hvor? Utenfor en stengt luke sto mange mennesker og ventet en smule utålmodig. I hendene hadde de gule skjema som sikkert representerte last og lastebiler som sto parkert i stort antall. Jeg så meg omkring etter konduktøren, han som hadde gått sin vei med passet mitt: Mannen i den blå skjorten. Men han var forduftet. Tiden gikk, bussen sto der fremdeles. Hva hadde den store bussen her å gjøre med transport av bare én person - og for tretti kroner? Noterte bilnummeret: 31 EC 885. Etter 15 minutter ble luken åpnet og folk stimlet tettere omkring den. En og én ble folk ropt opp, og så kjente jeg igjen mitt pelskledde pass og noen ropte: "Norveç?" Med utstempel kunne vi kjøre videre gjennom kontroll og et par kilometers ingenmannsland før det sto "Velkommen til Syria" på tyrkisk, arabisk og engelsk, og vi svingte opp foran en stor, gul administrasjonsbygning. På et skilt i hallen står det på arabisk og engelsk, at hvis du ikke er fornøyd med servicen, kan du klage til sjefen for immigrasjonsmyndighetene. Et telefonnummer er oppgitt for anledningen.

Forrige side

Reisemeny

Først ett kontor. Her bestemte de hvor mye det skulle betales for mitt visum til landet. Men det var ikke det de sa. De spurte hvor mye jeg hadde tenkt å veksle. Jeg hadde ikke tenkt så langt, kanskje er det ikke nødvendig å veksle i det hele tatt? De overrakte immigrasjonskort til utfylling: Etternavn, fornavn er greit. Men fars navn og mor navn? Hva har vel det med meg å gjøre? Omfattende skjema, og mesteparten kan sløyfes. Men mors og fars fulle navn er obligatorisk. Dommeren dømte meg til $30, men man må gå i banken for å veksle disse over i syriske pund. $30 er verdt minst S£ 1500. De ga 336. Disse skulle man kjøpe frimerker for. Frimerkebutikken ligger et tredje sted i den gule bygningen. For 336 syriske pund får man nøyaktig tre frimerker av type 1, to av type 2 og ett av type 3. Alle grønne. Verdipapirene ble ærbødig båret sammen med immigrasjonskortet og passet til ekspedisjonsluken for utlendinger, altså post 4 i administrasjonsbygningen - er det rart den må være stor, når det er så mange luker som skal besøkes? Arabere har egen luke, der kontrollørene satt og kosepratet uten kunder. Foran utlendingsluken var det imidlertid travelt, og jeg skjønte aldri hvordan køene - om det var noen - virket, og hvordan rekkefølgen på immigranter ble bestemt. Men etter en stund, der tilsynelatende intet skjedde, ble passet mitt grepet. Og på nytt ble fars og mors navn etterlyst. Det måtte uttales høyt, selv om det sto skrevet på immigrasjonskortet, og mannen noterte i en bred protokoll. Så slo han noen slag på en computer, før han skrev i en annen bred protokoll. Ferdig. Klar til å klistre inn frimerkene. Men hvor var fuktesvampen? Politimannen forsvant og ble borte en sigaretts tid før han kom tilbake med svampen. Dermed slapp han å slikke, og jeg slipper kanskje røyklukt i passet. Frimerkene blir limt sirlig inn på side 6; i pyramide: 3 under 2 under 1, og minneboken blir sendt videre post 5. Oppgaven her går ut på å fylle ting inn i en bred protokoll foruten å stemple over pyramiden av frimerker. Dessuten slo han noen anslag på et computertastatur. Sistemann, post 6, skulle bare kontrollere at alt hadde gått riktig for seg. Men frimerkene er så pent klistret inn at det nok ikke kan gjøres mer korrekt. Nå har jeg brukt 1 ½ time av ferien i den store, gule, syriske bygningen. Håper at bussen fortsatt venter.

Og det gjør den, tålmodig. Etter en siste kontroll lar de syriske myndigheter den norske turisten i sin dobbeltlimousin slippe inn i landet sitt: "Wellcome to Syria!" Står det på nytt. Men etter en halv mils vei gadd ikke sjåføren mer. Nå var jeg i Syria, ikke sant? Han fant en annen buss til meg, og mente nok jeg hadde fått mye for de tretti kronene. Og fortsatt skjønte jeg ikke hvorfor det ikke var krav om billett. Så da jeg klatret om bord i en annen buss, nesten tom for passasjerer, regnet jeg med å måtte betale. Men det måtte jeg altså ikke. Jeg finner bare én forklaring på denne operasjonen med en buss med to ansatte og én passasjer: Et omfattende system av smugling og lønnsomme avtaler. Passasjeren er unnskyldingen som trengs for å krysse grensen.

Flaggermus i Aleppotrafikken